Cum masor debit si presiune la apa pentru sistemul de irigat?

!!! IMPORTANT !!!

Intotdeauna folositi ca sursa de apa pentru sistemul de irigat sursa cu cel mai mare debit.

In cazul sursei de la reteaua urbana de apa recomandat este sa se faca racordul pentru sistem chiar dupa contorul de apa, aici fiind cel mai mare debit. In cazul in care se trece pe o teava cu diametru mai mic decat la contorul de apa, debitul scade semnificativ.

Cu cat aveti valoarea debitului mai mare, cu atat costul sistemului de irigat va fi unul mai mic.

Flux și presiune

Termenii cei mai des confuntati în industria de irigații! Indiferent dacă sunteți un profesionist, peisagist, instalator, grădinar sau gradinar hobby, este foarte important să cunoașteți diferența dintre debitul de apă și presiunea apei

Care sunt diferențele?

Cum măsurați cu exactitate debitul și presiunea? De ce este atât de important?

DEBIT

Aceasta este cantitatea de lichid mișcată într-o durată de timp specificată. Aceasta poate fi exprimată în litri pe minut (LPM), litri pe secundă (L / S), metri cubi pe oră (m3 / h) și litri pe oră (LPH).

Pentru irigații, majoritatea debitelor sunt convertite în LPM. de exemplu: 2 L / S = 120LPM, sau 3m3 / h (3000LPH) = 50LPM.

Pentru a afla debitul unui robinet, urmați acești pași simpli: îndepărtați accesoriile de la robinet, deschideți complet robinetul, introduceți o găleată sub robinetul deschis, si masurati cât timp durează pentru a umple găleata. Aceasta este ceea ce se numește "test cu găleată". Prin urmare, dacă durează 12 secunde pentru a umple o găleată de 9L, debitul de apă disponibil este de 45LPM. (60 secunde ÷ 12 secunde = 5) (5 x 9L găleată = 45LPM).

Nu trebuie sa faceti calcule, daca vanzatorul va cere valoarea debitului, puteti sa spuneti linistit 9 litri in 12 secunde la masurarea facuta mai sus.

Alegeti dintre kiturile noastre de irigat pentru gazonul Dvs

PRESIUNEA

Aceasta este forța lichidului mișcat. Pentru fiecare 1 m înălțime, se înregistrează o forță în jos sau o presiune de 10kPa (kilopascali), de exemplu: dacă o găleată de apă este golită de la o înălțime de 1m, presiunea apei este de 0.1 bari. Dacă o găleată de apă este golită de la o înălțime de 20m, atunci presiunea apei va fi de 2 bari. Deoarece majoritatea componentelor de irigare necesită presiune pentru a funcționa, cantitatea corectă de presiune trebuie furnizată fie de un robinet, fie de o pompă.

Fluxul și presiunea

Observați un exemplu al unor diferențe între debit și presiune: o găleată de 9L de apă este golită de la o înălțime de 1m și aceasta durează 1 secundă - debitul și presiunea apei este de 9L / S @ 0.1 bari. O găleată de 9L de apă este golită de la o înălțime de 20m și aceasta durează 20 de secunde - debitul și presiunea apei este de 3LPM @ 2 bari. Aceeași găleată de apă, dar la o înălțime diferită și o durată diferită de timp.

Acest exemplu arată că DEBITUL NU este același ca PRESIUNEA. Un debit bun de apă nu înseamnă o presiune bună; la fel ca presiunea bună nu înseamnă un flux bun de apă. Prin urmare, fiecare robinet, pompă sau ieșire de apă trebuie testate sau măsurate cu privire la debitul de apă și presiunea apei disponibile.

MĂSURAREA cu manometru si galeata

Un mod eficient prin care oricine poate măsura debitul de apă este efectuând un „test cu găleată” așa cum este prezentat în secțiunea DEBIT. Pentru a măsura presiunea de la un robinet sau o ieșire a pompei este nevoie de un manometru.


Pentru a instala corect un sistem de irigare, acesta trebuie să fie proiectat cu debitele și presiunile disponibile. Acest lucru va atenua problemele cu pulverizarea și dimensionarea duzei sau sub-pomparea unei pompe. Deoarece marea majoritate a instalațiilor de irigare sau pompe sunt destinate clienților, este esențial să obțineți corect numerele. Dacă se face o supraevaluare a masurilor reale, aceasta ar putea duce la rezultate dezastruoase, care ar putea însemna nevoia de a face din nou întreaga treabă, clienți supărați și dezamăgiți și pierderea de timp și bani investiți.

Comments ()